Skip to main content
0

Mogelijke bijwerkingen

Constipatie: Blijft u vooral veel drinken, neem meer toegestane groenten uit fase 1 om zo meer voedingsvezels binnen te krijgen. Probeert u een half uurtje per dag te bewegen; wandelen is prima. U kunt ook natuurlijke stoelgang thee van Zonnatura of Kneipp proberen. Als laatste kunt u gebroken lijnzaad proberen; tegen een opgezette buik en verstopping is gebroken lijnzaad een goed, effectief en goedkoop hulpmiddel. Dat het werkt ondervindt u eigenlijk al na een paar uur. Goede bijkomstigheid van lijnzaad: het zit vol met essentiële vetten als Omega 3 die ook goed voor de gezondheid zijn. N.B. Bij aanhoudende constipatie, raadpleeg uw arts.

Diarree/Winderigheid: Door verandering in het voedingspatroon of een teveel aan rauwe groenten, kunnen sommige ingewanden heftig reageren. Doordat het lichaam niet gewend is aan een voeding die rijk is aan eiwitten kan dit in het begin ook tot winderigheid leiden. Dat komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van eiwitten extra gas kan vormen.

Honger: Het eventuele gevoel van honger neemt na 24-48 uur af (zodra men in ketose is). Blijft het gevoel van honger aanhouden, neemt u dan eventueel uw extra toegestane product. Het eiwit zorgt voor een verzadigd gevoel. Neem eventueel ook extra toegestane groentesoorten uit fase 1. Drink voldoende water.

N.B. Verwart u het trekgevoel niet met honger.

Hoofdpijn/Duizeligheid: Hoofdpijn komt zelden voor maar kan soms gedurende de eerste dagen soms zelfs gepaard gaan met een lichte misselijkheid. Dit kan veroorzaakt worden doordat uw lichaam gewend is aan de vele suikers/koolhydraten die u gewend was te eten. Drink altijd veel (2 liter per dag!) en spoel het lichaam, zodat het de afvalstoffen kan kwijtraken.

Misselijkheid: Uw lichaam moet wennen aan het proteïnedieet . Het kan zijn dat u de eerste dagen misselijk bent na het eten van de eiwitproducten. Dit kan door het ontgiftigingsproces komen. Na een aantal dagen gaat het van zelf over. Als u dagenlang overgeeft en diarree hebt, dan heeft u waarschijnlijk een eiwitallergie. Overleg dan even en stop in dit geval met het dieet.

Slechte adem: Dit kan het gevolg zijn van de fysiologische productie van aceton (ketose) en is een bewijs dat je het dieet goed volgt. Ketonen zijn bijproducten van vetafbraak en worden via uitademen en urine uitgescheiden. Het probleem is op te lossen door het gebruik van een mondspray of suikervrije kauwgom. Op een takje en of blaadje peterselie kauwen kan ook helpen.

Spierkrampen/verzuring van de spieren/slap gevoel in de benen: Zijn meestal het gevolg van het gebrek aan mineralen; natrium, kalium, calcium en magnesium. Met name de inname van extra kalium en magnesium wordt aangeraden. U kunt ook kiezen om een voedingssupplement te nemen die een mix van alle in zich heeft.  Wat wij ook aanraden is een half uurtje per dag te wandelen waarbij u goed inademt om veel zuurstof binnen te krijgen, zuurstof gaat de verzuring in uw lichaam tegen. Extra groenten tot u nemen (in ieder geval niet overslaan). Groenten, augurken en dergelijke zorgen voor een betere verhouding tussen de zuren en basen in uw lichaam.

Verstoorde Menstruatie; Door het proteïnedieet gaat het hormoon insuline omlaag. Hierdoor kan de menstruatie uitblijven. Als u een sterk verzuurd lichaam heeft kan een extra menstruatie ontstaan. Het lichaam gebruikt de menstruatie in dat geval voor het afvoeren van afvalstoffen. De menstruatiecyclus reguleert zich vanzelf weer. Verzuring komt door koolhydraatarm eten en houdt in dat de balans tussen basen en zuren is verstoord. Veel van de aanbevolen groenten van fase 1 eten brengt de balans weer in orde.